Проєкт «Модель реабілітації людей із порушеннями зору»

18.05.2023 року відбулося експертне обговорення ПРОЄКТУ: «Модель реабілітації людей із порушеннями зору».

Проєкт моделі розроблено командою експертів Програми розвитку ООН в Україні – завідувачем кафедри офтальмопедагогіки та офтальмопсихологіїТетяною Гребенюк та доцентом кафедри офтальмопедагогіки та офтальмопсихологіїІриною Сасіною(факультет спеціальної та інклюзивної освіти УДУ імені Михайла Драгоманова) на основі аналізу поточного стану реабілітаційних послуг для людей з порушеннями зору в Україні. Дана модель реабілітації підготовлена на замовлення ПРООН у межах проєкту«Підтримка реабілітації людей з інвалідністю, спричиненою війною» за фінансової підтримки урядів Республіки Корея та Німеччини.

Мета заходу: представити та отримати експертні коментарі до розробленого проєкту моделі реабілітації людей з порушеннями зору. Під час зустрічі були розглянуті пропозиції щодо поліпшення моделі перед її фіналізацією та апробацією.

В експертному обговоренні взяла участь заступник декана з наукової роботи та міжнародних зв’язків факультету спеціальної та інклюзивної освіти УДУ імені Михайла Драгоманова кандидат педагогічних наук, доцент Оксана Круглик. Вона вказала на необхідності підготовки (перепідготовки) фахівців для надання реабілітаціних послуг, зокрема вчителів-реабілітологів для осіб з порушеннями зору.

Проєкт моделі для обговорення доступний за лінком: https://drive.google.com/file/d/1yIApPqg1sdKvsA0Pu2jtuKi132knVYcz/view?usp=sharing

З аналізом поточної ситуації надання реабілітаційних послуг для людей з порушеннями зору можна ознайомитись на сайті ПРООН в Україні: https://www.undp.org/uk/ukraine/publications/reabilitatsiya-lyudey-z-porushennyamy-zoru-analiz-sytuatsiyi

pz01 pz02

pz03 pz04